یکی از مشکلات رایجی که پس از بتن ریزی شاهد آن هستیم، ترک خوردن بتن است. این ترک خوردگی می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد و همیشه عوامل اجرایی در آن دخیل نیستند. با توجه به اینکه بتن در بسیاری از بخش های ساختمان از جمله ستون، دیوار، سقف و … مورد استفاده قرار می گیرد، پس عملکرد مناسب آن در هنگام وارد کردن بار بسیار مهم است. علاوه بر این، باید علت یابی ترک خوردن بتن به طور دقیق انجام شود تا بتوان به درستی این مشکل را برطرف نمود. در ادامه مقاله قصد علت یابی و بررسی دقیق انواع ترک های رایج در بتن را داریم.
تاثیر کیفیت بتن بر احتمال ایجاد ترک
بتن های موجود در بازار دارای کیفیت متفاوتی اند. بدیهی است که کیفیت بتن در عمل آوری آن تاثیر دارد و اگر از بتن های بی کیفیت استفاده کنید، احتمال اینکه شاهد ایجاد ترک روی سطح بتن باشید، وجود دارد.
تغییر حجم بتن
بتن به شکل یک بافت خمیری است که می تواند روی سطوح مختلف اجرا شود. زمانی که بتن روی سطح اجرا می گردد، بافت یکسان و یکنواختی دارد. ولی اگر این بافت یکنواخت نباشد، مواد سنگین در بتن ته نشین می شوند و سطح بتن آبکی خواهد شد. آب جمع شده روی سطح بتن می تواند پس از مدتی تبخیر شود و سطح بتن را خشک کند. این اتفاق باعث کاهش حجم بتن شده و ترک هایی را روی سطح آن ایجاد می کند.
نشست سازه
نشست سازه یکی دیگر از دلایل ترک خوردن بتن است. اگر بتن روی سطوحی که تراکم پایینی دارند و رطوبت آن ها بالاست، اجرا شود؛ بعد از خشک شدن و وارد شدن فشار نشست ایجاد می کند. این موضوع در نهایت باعث ترکیدگی بتن و ترک های درشت و ریز روی سطح آن خواهد شد.
فشارهای خارجی
یکی از دلایلی که بتن در بخش های مختلف ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد، این است که می تواند در برابر فشارهای خارجی مقاومت بالایی داشته باشد. اما ممکن است وارد شدن فشارهای بیش از حد به بتن باعث ترک خوردن بتن و شکستن زودهنگامشان شود. در واقع باید بار وارد شده با ضخامت بتن همخوانی داشته باشد تا شاهد آسیب در بتن در اثر بار و فشارهای خارجی نباشیم.
یخزدگی بتن
یخ زدگی بتن که در فصول سرد و در شهرهای سردخیز اتفاق می افتد، می تواند صدمات جدی را به بتن وارد کند. زمانی که آب و رطوبت به لایه های داخلی بتن نفوذ کنند و دما کاهش پیدا کند، بتن یخ می زند و تورم در آن ایجاد می شود. در نهایت در اثر تغییر حجم بتن، احتمال ترک خوردگی آن افزایش پیدا خواهد کرد.
عدم تناسب آب و سیمان
یکی دیگر از دلایل ترک خوردن بتن، عدم تناسب آب و سیمان است. در هنگام تولید و عمل آوری بتن حتما باید به نسبت آب و سیمان در بتن توجه داشت. افزایش میزان آب باعث می شود که آب تبخیر شود و بعد از تبخیر آب، بتن منقبض گردد. در محل هایی از بتن که ضخامت کمتر باشد، ترکیدگی در بتن رخ می دهد.
مهمترین و اصلیترین دلیل ایجاد ترک در بتن چیست؟
بتن به عنوان یکی از متداول ترین انواع مصالح در ساختمان سازی شناخته می شود. این ماده از ترکیب ماسه، سیمان و آب تشکیل شده و باید مطابق با دستورالعمل خاصی عمل آوری شود. بتن در حال حاضر نه تنها در صنعت ساختمان سازی نقش بسیار مهمی را ایفا می کند، بلکه توانسته برای ایجاد نمای ظاهری و همچنین دکوراسیون ساختمان ها نیز مورد استفاده قرار گیرد. از کاربردهای بتن و اهمیت آن در ساختمان سازی که بگذریم، باید مهم ترین و اصلی ترین دلایل ایجاد ترک در بتن یا ترک خوردن بتن را شرح دهیم:
تاثیر مشکلات نظارتی و اجرایی در ترکخوردگی بتن
برخی از اشکالات اجرایی و نظارتی می توانند باعث ایجاد ترک خوردگی در بتن شود. به طور مثال، بتن ریزی در هوای گرم، استفاده از بتن با اسلامپ بالا، استفاده از ویبره نامناسب در حین بتن ریزی، دیر شاقول کردن و … از جمله مشکلات اجرایی هستند که می توانند باعث ایجاد ترک خوردگی در بتن شوند. بتن ریزی در هوای گرم باعث خشک شدن سریع بتن شده و همین موضوع ترک های مویی را روی سطح بتن به وجود می آورد. در صورتی که در حین تولید بتن، داخل میکسر آب بریزید؛ جمع شدگی در بتن رخ می دهد و شاهد ترک های ریزی در آن خواهید بود. اگر لرزاننده یا ویبره کوچک باشد و دامنه لرزش نیز پایین باشد، ترک روی بتن ایجاد خواهد شد.
رابطه شرایط محیطی و ایجاد ترک در بتن
انبساط حرارتی که در اثر شرایط محیطی نامناسب اتفاق می افتد، یکی از دلایل رایج ترک خوردن بتن است. این اتفاق در اثر واکنش شیمیایی هیدراتاسیون رخ می دهد. زمانی که آب و سیمان در بتن واکنش می دهند، گرما ایجاد شده و این گرما انبساط ایجاد خواهد کرد. اگر مانعی برای انبساط در بتن وجود داشته باشد، تنش ایجاد می شود و این موضوع ترک خوردگی بتن را به همراه خواهد داشت.
نظرات بسته است